16 Haziran 2014 Pazartesi

Bu öz güven nereden geliyor billmiyorum valla

santranç kim tarafından bulundu

Satranç insanoğlunun şimdiye kadar bulmuş olduğu en karmaşık oyundur desek abartmış olmayız. Satrançtaki olası hamle kombinasyonu sayısının, evrendeki yıldız sayısından fazla olduğu söylenir. Öğrenmesi kolay bir oyundur satranç, ama hakkıyla oynama becerisi yaklaşık bir yıllık tecrübe ve pratikle elde edilebilir. Peki kim buldu?
Satrançı icat edenin kim olduğuna cevap vermek için tarihsel gelişimine göz atmakta fayda var. Satranç’ın eski formu altıncı yüzyılda Hindistan’da ÇATURANGA adıyla ortaya çıkmıştır. Satrançı icat edenlerin Hintliler olduğunu düşünebiliriz fakat satranç’ın bu erken formunun günümüzde oynanan satranç ile birbirine yakın olduğunu söylemek zordur. Aslında, satranç’ın erken formu dört oyuncu tarafından oynanmaktaydı. Bu erken formun, modern satranç’ın atası olarak adlandırılmasının nedeni ise oyunda kullanılan taş ve hamlelerin benzerliğidir.
Hindistan’dan çıkan satranç prototipi günümüz İran’ı olan Pers imparatorluğuna ulaşmıştır. Oyunu bugün oynanan haline, oyunda yaptıkları modifiyelerle  yaklaştıran ve satrançtaki Şah, Mat, Vezir, Fil gibi terimleri ilk bulan Perslerdir. Persler oyunda yaptıkları değişiklikler ve oyunun Avrupa’ya ulaşmasında bir kilometre taşı olmuşlardır.
Onüçüncü yüzyılda, satranç Avrupa kıtasında bir firma’nın katkıları ile popüler oldu. Modern satranç’ın kurallarından biri olan piyonun satranç tahtasında en sona ulaştığında Vezir olması kuralı İspanya’da, yine modern satranç kurallarının bir çoğu İtalya’da oluşturuldu.
Dolayısıyla, İtalyan ve İspanyolların satrançı icat edenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Karmaşık, zevkli ve zeka geliştiren bir oyun olan Satranç’ın bu kadar büyük bir oyun olmasında, doğudan batıya bir çok ülkenin insanlarının icadına katkısı olması önemli bir gerçektir.

12 Haziran 2014 Perşembe

Tunceli Valiliği'ne atanan İzmit Kaymakamı Osman Kaymak, görevine başladı.

Son Valiler kararnamesi ile Hakan Yusuf Güner'in Afyon Valiliği'ne atanmasıyla boşalan Tunceli Valiliği'ne atanan İzmit Kaymakamı Osman Kaymak, görevine başladı.

İzmit Kaymakamı iken Tunceli Valiliği'ne atanan Osman Kaymak'ı valilik bahçesinde düzenlenen törenle, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş, daire müdürleri ve vatandaşlar törenle karşıladı. Kendisini karşılayanlar ile tek tek tokalaşarak tanışan Vali Kaymak, daha sonra makamına çıkarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 24 yıllık idareci olduğunu belirten Vali Kaymak, "Bugün itibari ile TunceliValiliğime başlamış bulunuyorum. Tunceli için hayırlı olmasını diliyorum. 24 yıldır Anadolu'nun çeşitli il ve ilçelerinde vali yardımcılığı ve kaymakamlık yapıyorum. Bölge insanıyım bende Bayburtlu'yum bölgeyi iyi biliyorum. Daha önce Elazığ ve Malatya'da idarecilik yaptım. Tunceli'nin sorunlarını çözme yolunda çaba içinde olacağım. Benim amacım eğitimde Türkiye'de örnek bir Kent olan Tunceli'yi daha yukarılara çekmek ve halkın sorunlarını en kısa sürede çözmek, halk ile bütünlük içinde demokratik bir anlayışla, birlik, beraberlik içinde sorunlara çözüm bulmak, benim temel felsefem ve ilkemdir" dedi. - Tunceli
kaynak: http://www.haberler.com/tunceli-nin-yeni-valisi-gorevine-basladi-6143460-haberi/

Akdeniz Üniversitesinde %100 Yerli Esnek Cam Üretildi


Akdeniz Üniversitesinde Esnek, Katlanabilir Cam... paylaşan: haberler

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç önderliğindeki ekip, yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonunda esnek katlanabilir cam üretti. Cep telefonu ve televizyon ekranlarıyla, bilgisayar monitörlerinde kullanılabilecek esnek katlanabilir cam için Alman Patent Dairesi’ne başvuru yapıldı.
Mevcut teknolojiyle son zamanlardaki televizyon ekranlarının hafif esnetildiğini belirten Prof. Dr. Arpaç, fazla esnetilme durumunda camın kırıldığını söyledi. Kendi geliştirdikleri sistemde ise 1- 2 mikron kalınlığındaki cam filmi folyo üzerine uyguladıklarını, folyonun camın oksijen ve nem geçirgenliğini sıfıra indirdiğini, bunu OLED (Organik Işık Yayan Diyot) yüzeye uygulayıp rulo hale getirilebilen cam elde ettiklerini açıkladı.
İstenildiği kadar esnetilse bile kırılma riski olmayan bu ürünün son dönemdeki elektronik cihazlarda rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Arpaç, 3 Japon firmasıyla da görüşmelere başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Arpaç, “Polimer yüzeyin oksijen ve nem geçirgenliğini sıfıra indirgediğimiz için bu camı televizyon ekranında ya da cep telefonu ekranında uygulayarak katlanabilir bir ekran yapabiliyorsunuz. Bu çok ileri teknolojiyle yapılan bir çalışma. Şu an elde ettiğimiz folyonun başlangıcı 1 santimetre ile başladı. Yavaş yavaş büyüttük, bugün A4 formatında bir ekran oluşturabiliyoruz. Şimdi bunun laboratuvar düzeyinden çıkıp fabrika düzeyine sokulması lazım” dedi.
Dünyada bazı şirketlerin cam film çekmeye çalıştıklarını aktaran Prof. Dr. Arpaç, “Onların prototipinde esneme belli bir sınıra kadar olmakta. Bir ARGE çalışmasının pratiğe dönüştürülmesi 5 yıllık bir süreçtir. 5 yıl sonra ancak bunun fabrika düzeyinde üretimine geçme şansımız olabilir. Ama bizim arzumuz 1 yıl sonra geçmek. Ancak 5 yıl içinde geçilebileceği daha realist olarak görülüyor” dedi.
Bu çalışmayla ilgili Alman Patent Dairesi’ne başvurduklarını da aktaran Prof. Dr. Arpaç, “Almanya’dan başlamak üzere diğer patentleri de alacağız. Genellikle bu tür ürünlerin müşterileri yabancı firmalar oluyor. Biz yerli bir firmayla çalışmak isteriz” dedi.
Kaynak: TRT Haber